BESPLATNI INFO TEL: 0800 0606

BLOG

16.07.2018.

PLAN ZA SIGURAN DAN

PLAN ZA SIGURAN DAN

Uz svakodnevne aktivnosti i obveze, svi imamo istu želju - potpuno zaštititi sebe i svoju obitelj te što više izbjeći stresne i nepredvidive situacije. No, budućnost je teško predvidjeti i stvari se često događaju mimo naše volje, tj. krenu u neželjenom smjeru.

Predstavljamo inovativan paket osiguranja od nezgode i privatne odgovornosti “PLAN ZA SIGURAN DAN” koji je najjednostavnija i najučinkovitija zaštita od niza rizika kojima smo svakodnevno izloženi.

Uz PLAN ZA SIGURAN DAN bezbrižna obiteljska svakodnevica puna uzbudljivih planova za budućnost opet se vraća u normalu.

14.06.2018.

Posebna pogodnost za korisnike IKEA FAMILY kartice

Posebna pogodnost za korisnike IKEA FAMILY kartice

Jedinstvena prilika za članove IKEA FAMILY programa! Bez obzira idete li na kratak put ili planirate duuuuugo toplo ljetovanje u inozemstvu iskoristite posebnu pogodnost koju Vam nudi JADRANSKO - ugovorite od 15. do 30.06. PUTNO OSIGURANJE (dnevno/tjedno/polugodišnje/godišnje) uz 50% POPUSTA online putem webshopa ili na prodajnim mjestima Jadranskog.

Što uključuje PUTNO OSIGURANJE u inozemstvu?

 • putno zdravstveno osiguranje
 • osiguranje putnika od posljedica nezgode
 • osiguranje prtljage
 • osiguranje privatne odgovornosti
 • osiguranje otkaza ili prekida putovanja.

SRETAN PUT ŽELI VAM JADRANSKO!!

01.06.2018.

Posebne pogodnosti za nove osiguranike, korisnike kartice Kluba prijatelja šibenskih Tvrđava

Pogodnosti za korisnike kartice Kluba prijatelja šibenskih Tvrđava

Partner u osiguranju šibenskih tvrđava JADRANSKO osiguranje svim članovima Kluba prijatelja odobrava 30% popusta na paket osiguranja kućanstva.
Kako biste mirno uživali u ljetu bez stresa dok ste na poslu, putu ili možda nekom od večernjih događanja na tvrđavama sv. Mihovila ili Barone, zaštitite svoj dom i budite sigurni uz JADRANSKO osiguranje!

Osigurajte svoje kućanstvo od niza elementarnih i drugih nepogoda te svakodnevnih nepredvidljivih situacija i rizika koji im prijete:

 • požara, eksplozije (i implozije), oluje, direktnog udara munje, tuče, poplave, pomicanja tla,
 • izljeva vode i drugih tekućina, potresa, snježne ili ledene mase i mraza, pada ili udara letjelica ili stvari iz nje, javne priredbe i javni ulični prosvjedi,
 • provalne krađe i razbojništva, loma staklenih, keramičkih i kamenih površina.

Osiguranje možete ugovoriti na prodajnim mjestima Jadranskog, a popust ostvarujete uz predočenje valjane iskaznice Kluba prijatelja šibenskih tvrđava.

Maksimalnu sigurnost doma i uživanje u sezoni dobrih vibracija, žele Vam Jadransko osiguranje i Tvrđava kulture Šibenik!

29.11.2017.

PUTUJTE SIGURNO I BEZBRIŽNO

Blue Friday

Preživjeli/iskoristili ste BLACK FRIDAY? Slijedi još jedna odlična vijest iz JADRANSKOG
Često putujete? Uplatili ste već skijanje ili putovanje za vrijeme zimskih blagdana? Spremate se na kratki put u inozemstvo?
Naš savjet je iskoristite BLUE FRIDAY i ugovorite od 1. do 3.12. PUTNO OSIGURANJE (dnevno/tjedno/polugodišnje/godišnje) u POLA CIJENE online putem webshopa ili na prodajnim mjestima Jadranskog.

Što uključuje PUTNO OSIGURANJE u inozemstvu?

 • putno zdravstveno osiguranje
 • osiguranje putnika od posljedica nezgode
 • osiguranje prtljage
 • osiguranje privatne odgovornosti
 • osiguranje otkaza ili prekida putovanja.

SRETAN PUT ŽELI VAM JADRANSKO!!

01.08.2017.

Posebne pogodnosti za nove osiguranike, korisnike IKEA FAMILY kartice

IKEA FAMILY

Mudrim razmišljanjem, Vašim brigama je konačno došao kraj!
Uz 30% popusta odaberite svoj IKEA FAMILY PAKET osiguranja kućanstva po mjeri, na vrijeme zaštitite svoj dom i budite sigurni uz JADRANSKO!
Svakom osiguraniku i korisniku IKEA FAMILY kartice JADRANSKO daruje vatrogasni aparat!
Osiguranje možete ugovoriti online putem webshopa ili na prodajnim mjestima Jadranskog.

Osigurajte svoje pomno birane i kupljene stvari od niza elementarnih i drugih nepogoda te svakodnevnih nepredvidljivih situacija i rizika koji im prijete:

 • požara, eksplozije (i implozije), oluje, direktnog udara munje, tuče, poplave, pomicanja tla,
 • izljeva vode i drugih tekućina, potresa, snježne ili ledene mase i mraza, pada ili udara letjelica ili stvari iz nje, javne priredbe i javni ulični prosvjedi,
 • provalne krađe i razbojništva, loma staklenih, keramičkih i kamenih površina.

Maksimalnu sigurnost doma i ugodnu kupnju želi Vam JADRANSKO!

24.03.2016.

ŠTO U SLUČAJU POTRESA

ŠTO U SLUČAJU POTRESA

Potres je iznenadno i brzo podrhtavanje Zemlje uzrokovanopucanjem stijena u unutrašnjosti Zemlje ili njihovim pomicanjem duž već postojećih pukotina (rasjeda). Ako se snažan potres dogodi u naseljenom području, često nastaju i katastrofalne posljedice za stanovništvo uz veliku materijalnu štetu.

Tijekom potresa

Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojite što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađite na otvoreni prostor podalje od građevina. Nastojte, barem za djecu, ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesite dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako ste u mogućnosti, ponesite i prvu pomoć, kao i hranu i vodu.

Ako ste u zatvorenom prostoru:
Sklonite se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, kao i svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja. Ako ste u krevetu kada počne potres, pričekajte, a glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurnijemjesto. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da se radi osnažnom nosivom zidu. Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor. Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije, poput građevinskog materijala stakla prozora ili vrata, električnih kablovi, plinskih cijevi i sl. Nikako nemojte koristiti dizala.

Ako ste na otvorenom:
Ostanite na otvorenom. Maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova, drveća…

Ako se zateknete u vozilu:
Zaustavite se brzo, ali sigurno i ostanite u vozilu. Izbjegavajte zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova. Budite oprezni, jer su nakon potresa moguća oštećenja ceste, nadvožnjaka i mostova. Vozilo parkirajte na širokom prostoru kakone bi ometalo prolaz većim službenim vozilima i provjerite neće li Vaše vozilo otežavati korištenje hidranata.

Ako se nađete pod ruševinama:
Ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum. Pokrijte usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušajte ostati smireni i lagano udarajte po cijevima ili zidu tako da Vas spasioci mogu čuti i pronaći. Koristite zviždaljku, ako je imate. Ne vičite ako ne morate, jer prilikom vikanja možete udahnuti i opasne količine prašine.

Nakon potresa

Budite spremni za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi slabije su jakosti od glavnoga udara, ali su opasni, jer mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Ostanite mirni i strpljivi, pregledajte ozlijeđene te pružite prvu pomoć ranjenim osobama.

Gdje se skloniti?

Ured za upravljanje u hitnim situacijama definirao je površine za prihvat i evakuaciju građana Grada Zagreba i utvrdio pravce za evakuaciju i kretanje prioritetnih službi zaštite i spašavanja u slučaju potresa. Površine za prihvat i postavljanje šatorskih naselja kao i glavni koridori kretanja u slučaju potresa su označeni na karti. Površine su određene za sve gradske četvrti uzimajući u obzir specifičnosti svake gradske četvrti.

Više možete saznati u letku.

Izvor: Ured za upravljanje u hitnim situacijama, Grad Zagreb

18.03.2016.

Jadransko službeni osiguratelj Međunarodnog sajma turizma „Place2go“

Jadransko službeni osiguratelj Međunarodnog sajma turizma „Place2go“

Posjetite nas na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma „Place2go“ koji se održava ovaj vikend, 18.-20.3.2016. godine, u Boćarskom domu u Zagrebu.

Doznajte iz prve ruke o svim novitetima i što se sve nudi od atraktivnih stranih destinacija kako biste lakše planirali svoja putovanja na egzotične destinacije. Spremate li se ove godine na put u inozemstvo iskoristite posebne sajamske pogodnosti prilikom ugovaranja godišnje police putnog osiguranja u Jadranskom.

Za sve posjetitelje ulaz je besplatan! Više o programu potražite na službenim stranicama Sajma.

08.03.2016.

Euroleasing nudi rabljena vozila uz gratis jednogodišnje autoosiguranje i registraciju

Euroleasing nudi rabljena vozila uz gratis jednogodišnje autoosiguranje i registraciju

Euroleasing u svojoj posebnoj ponudi nudi rabljena Opel vozila uz razne mogućnosti financiranja. Svakom kupcu rabljenog vozila, Euroleasing u suradnji s Jadranskim osiguranjem poklanja jednogodišnje osiguranje od autoodgovornosti i registraciju. Akcijska ponuda traje do isteka zaliha.

28.11.2015.

Vozači oprez! Djeca u prometu – izložba dječjih radova u Jadranskom

Djeca u prometu - Jadransko izložba

Uz glazbu, zabavu i prigodan program u blagdanskom ozračju i ugodnom druženju, u subotu, 28. studenoga, otvorena je izložba „Vozači oprez! Djeca u prometu“. Na izložbi u prostorima Jadranskog osiguranja, Listopadska 2, izloženi su likovni i literarni radovi učenika od 1. do 3. razreda osnovnih škola diljem Hrvatske, na temu prometa i sigurnosti u prometu.

Izložba čiji su radovi proteklih tjedana stizali na adresu Jadranskog, dio je već tradicionalnog edukativnog projekta čiji je cilj ukazati na društvenu odgovornost cijele zajednice, uz dodatan poticaj djeci i roditeljima, a naročito vozačima, na odgovorno ponašanje u prometu i podizanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu.

Tijekom prigodnog programa, učenici su pokazali zavidno znanje o prometu i sigurnom odlasku i povratku iz škole, što su zahvaljujući vrijednim ručicama pretočili i na prekrasne crteže, sastavke i pjesmice koji su krasili panoe u Jadranskom na ponos djece i njihovih obitelji. S obzirom da je mnogim kreativcima ovo bio prvi umjetnički nastup, veselje zbog objavljenih radova bilo je tim veće.

Tijekom prigodnog programa upriličeno je i darivanje nagrađenih učenika vrijednim poklonima – ruksacima iznenađenja. Među nagrađenima je bilo i grupnih nagrada, odnosno nagrađenih cijelih razreda, što potvrđuje veliku zajedničku svjesnost učenika, roditelja i učitelja o važnosti sigurnog i odgovornog ponašanja u prometu. Gotovo sve Podružnice Jadranskog osiguranja diljem Hrvatske uključile su se u projekt i ugostile učenike i njihove roditelje, djedove i bake.

19.06.2015.

Još žešće i zabavnije „Ljeto u MSU“ uz Jadransko

Jadransko uz Ljeto u MSU

Jadransko osiguranje i Muzej suvremene umjetnosti i ove su godine osigurali obilje dobrog provoda uz kombinaciju energičnih i žestokih koncerata, pregršt zabavnih minuta uz zanimljive komedije te jedinstvenu izložbu u sklopu programa „Ljeto u MSU“.

Po provjerenom receptu od prošle godine kad je MSU posjetilo više od deset tisuća Zagrepčana te domaćih i stranih posjetitelja, ove pak godine s obzirom na bogat i odličan program od 12. lipnja do 17. srpnja organizatori očekuju još više posjetitelja.

Istaknimo i da se za cijenu jednog prvoklasnog događaja, dobiju čak tri. Naime, kupnjom ulaznice za neki od koncerata, posjetitelji će tog dana moći uživati i u filmu, kao i razgledati izložbu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“. Cijene pojedinačnih ulaznica za koncerte, koje uključuju i film te izložbu su 79 kuna, osim za Laibach za koji je zbog dodatnog programa cijena ulaznice 99 kuna.

Ljetna sezona u MSU uz Jadransko, idealna je prilika svima nama za dobar provod i druženje.
Program „Ljeta u MSU“ pogledajte ovdje.

15.05.2015.

PUTUJETE SIGURNO I BEZBRIŽNO

Putno osiguranje u inozemstvu

Želite kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme tijekom lipanjskih blagdana? Spremate se na kratki put u inozemstvo? Naš savjet je ne zaboravite na vrijeme ugovoriti PUTNO OSIGURANJE.

Što uključuje putno osiguranje u inozemstvu?

 • Putno zdravstveno osiguranje
 • Osiguranje privatne odgovornosti
 • Osiguranje prtljage
 • Osiguranje otkaza ili prekida putovanja
 • Osiguranje putnika od posljedica nezgode.

Putno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, u suradnji s AXA Assistance Deutschland GmbH, daje pokriće troškova hitnog i neophodnog liječničkog tretmana u inozemstvu u slučaju iznenadne bolesti ili nezgode.

Osiguranje privatne odgovornosti pokriva građanskopravnu izvanugovornu odgovornost osiguranika i osoba za koje on, po zakonu, odgovara za štetu zbog smrti, povrede tijela ili zdravlja treće osobe te oštećenja ili uništenja stvari treće osobe tijekom puta i boravka u inozemstvu.

Osiguranje prtljage pokriva gubitak, oštećenje ili uništenje prtljage, trošak nabavke nužnih stvari u slučaju da predana prtljaga ne stigne na odredište duže od 8 sati od dolaska osiguranika na odredište.

Osiguranje od otkaza putovanja pokriva otkaz putovanja uzrokovan nepredvidivim okolnostima, npr. smrtni slučaj, nesretni slučaj teškom tjelesnom ozljedom, iznenadna akutna bolest, poremećaji u trudnoći, nepodnošenje cjepiva, šteta na imovini uzrokovana požarom, elementarnom nepogodom ili namjernim kaznenim djelom treće osobe, vojna vježba, radna obveza propisana od strane javne vlasti i dr.

Osiguranje od prekida putovanja podrazumijeva prekid već započetog putovanja, ali pod uvjetom da nije iskorišteno više od 50% trajanja predviđenog putovanja.

Osiguranje od posljedica nezgode pokriva sve iznenadne događaje uslijed kojih je nastupila smrt ili trajni invaliditet osiguranika zbog nezgode.

SRETAN PUT ŽELI VAM JADRANSKO!!

Ugovorite putno zdravstveno osiguranje online.

10.05.2015.

JO POMOĆ U KUĆI

JO POMOĆ U KUĆI

ORYX Asistencija odnedavno je pružatelj usluga tehničke pomoći u kući za Jadransko osiguranje koje svojim osiguranicima nudi usluge tehničke pomoći u kući putem paketa osiguranja kućanstva - FAMILY. Tako osiguranici mogu koristiti usluge tehničke pomoći u kući kroz dodatno pokriće JO POMOĆ U KUĆI u slučaju potrebe za hitnim intervencijama.

Pod hitnim slučajevima smatraju se iznenadni i neočekivani događaji u osiguranom kućanstvu koji bi u slučaju neuspješnog nužnog sprečavanja uzroka štete rezultirali:

 • daljnjim oštećenjem na stanu
 • ugrožavanjem zdravlja ili sigurnosti osiguranika zbog nastale štete u stanu
 • neadekvatnim boravkom osiguranika u stanu zbog nastale štete.

Pokriće JO POMOĆ U KUĆI omogućuje osiguranicima korištenje usluga električara, vodoinstalatera, bravara, staklara, stolara, osiguranje smještaja u hotelu te dodatne usluge (soboslikarske, krovopokrivačke, zidarske, polaganje parketa, lakiranje).

U slučaju potrebe, dovoljno je pozivom naručiti usluge tehničke pomoći u kući putem besplatnog telefonskog broja 0800 10 05, a ljubazni i stručni agenti Asistencije će na teren uputiti najbliži interventni tim koji će otkloniti kvar.

Odaberite svoju FAMILY kombinaciju, na vrijeme zaštitite svoj dom i budite sigurni uz JADRANSKO i ORYX Asistenciju koji će Vam omogućiti da živite opušteno i ne brinete se o onome što se dogodilo.

19.03.2015.

Euro Daus - kada želite novo ili rabljeno vozilo

Euro Daus - kada želite novo ili rabljeno vozilo

Najveći auto centar u Dalmaciji, Euro Daus, ovlaštenog VW i Škoda partnera, danas nakon duge tradicije uspješnog poslovanja, ne treba posebno predstavljati. Podsjećamo Vas da je riječ o ovlaštenim servisima za vozila marke VW, Škoda, Audi i Seat, koji se nalaze na atraktivnim lokacijama u Splitu i Dubrovniku. Tvrtka pruža usluge prodaje novih i rabljenih vozila, kao i financiranja i servisiranja. Euro Daus primjenjuje ISO standard 9001:2000.

Ključ u ruke

Stručno osoblje autosalona detaljno će Vam predstaviti najnovije modele izloženih vozila, pomoći Vam u pravom odabiru te Vas savjetovati o najboljem načinu financiranja i kupnje uz uvijete koji će ugodno iznenaditi i one najzahtjevnije. Ukoliko ste pak zainteresirani za rabljeno vozilo, očekuje Vas širok izbor marki i modela izloženih u predvorju auto centra. Odaberite marku i tip vozila, a sve ostalo prepustite Euro Dausu!

Sve na jednom mjestu

U ovlaštenom servisu s uslugama automehanike, autoelektrike i dijagnostike,jamče Vam kvalitetno i redovito održavanje u garantnom roku, ali i po isteku istoga. Svoje klijente uredno podsjećamo o terminu kada bi trebali na redoviti servis. Za kvalitetnu i brzu uslugu zaduženo je stručno osoblje, educirano za ponudu najnovijih modela vozila i obučeno u odgovarajućim europskim centrima. Originalne rezervne dijelove možete nabaviti u ovlaštenoj prodavaonici rezervnih dijelova.

U sklopu Auto Centra Euro Daus nalazi se i vrhunska autolimarska radionica za popravak svih karoserijskih radova te najmodernija termolakirnica koja nudi usluge lakiranja za sve vrste vozila.

Euro Dausove stanice za tehnički pregled vozila svakodnevno pružaju brzu i kvalitetnu uslugu tehničkog pregleda, registracije i osiguranja vozila, a partnerska osigurateljna kuća Jadransko osiguranje, jamči Vam korektno i brzo rješavanje odštetnih zahtjeva.

10.03.2015.

Imate li ugovorenu ZAŠTITU BONUSA?

Imate li ugovorenu ZAŠTITU BONUSA?

Uskoro Vam ističe polica obveznog osiguranja za vozilo. Uzoran ste vozač i svoj bonus od 50 posto skupljali ste duži niz godina. Danas se on itekako isplati, jer je iznos premije koju plaćate u pola manji. No, stalno razmišljate o tome što ukoliko Vam se dogodi kakva nezgoda na cesti pa ga izgubite.

U Jadranskom osiguranju imamo rješenje i za ovu Vašu brigu! Prilikom ugovarana police obveznog osiguranja za vaše vozilo ugovorite zaštitu svog bonusa. Iznos koji pri tome morate dodatno platiti nije vrijedan spomena, jer uistinu neće utjecati na Vaš kućni budžet.

Program dodatne zaštite pruža Vam kvalitetno osigurateljno pokriće. Tako pored zaštite stečenog bonusa, razmislite i o osiguranju osobne štete vozača (AO Exclusive) te proširenom pokriću osiguranja autonezgode (AN Exclusive).
U svakom slučaju, odabirom prave police sami odlučujete o svojoj sigurnosti i kvaliteti osigurateljne zaštite.

09.03.2015.

GDJE PO ŠKODA REZERVNE DIJELOVE?

GDJE PO ŠKODA REZERVNE DIJELOVE?

Vlasnik ste vozila marke ŠKODA? Tražite vrhunski servis u središtu grada te brzu i kvalitetnu uslugu? Automehanika servisi imaju rješenje za Vas!

Obavite pregled svog vozila u novootvorenom ovlaštenom servisu vozila marke ŠKODA u sklopu Automehanika servisa. Uz originalne dijelove te dodatnu opremu, na raspolaganju Vam je i suvremeno opremljena te specijalizirana radionica za popravak karoserije vozila s termolakirnicom, smještena u samom središtu Zagreba, u Lopašićevoj 12.

S punim povjerenjem, brigu o svom vozilu povjerite stručnim djelatnicima Automehanika servisa, modernom društvu koje baštini tradiciju u automobilskoj industriji već gotovo sedam desetljeća.

Garantirana izvrsnost

Primjena modernih tehnologija kod servisiranja i popravaka oštećenja na vozilima te naglašena spremnost Društva u savladavanju novih vještina, predstavljaju okosnicu današnjih i budućih aktivnosti.

Kvaliteta usluge

Ulaganje u stručan kadar i modernu infrastrukturu te primjena sustava kontrole kvalitete po kriterijima standarda ISO 9001:2008, bitne su odrednice za daljnji napredak tvrtke i dodatno povjerenje naših klijenata.

12.01.2015.

TRAŽITE PRAVI RAZLOG KADA PRESTATI PUŠITI?

TRAŽITE PRAVI RAZLOG KADA PRESTATI PUŠITI?

Ubrzani tempo života praćen svakodnevnim stresom te neadekvatnom prehranom, nažalost, dovodi do pojave niza bolesti. Neke od tih bolesti su i kardiovaskularne bolesti. Upravo su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzroci smrtnosti u Hrvatskoj. Procjenjuje se da oko 800 tisuća osoba u Hrvatskoj boluje od koronarne bolesti. Stoga je ključno promicanje zdravlja, odnosno unapređenje zdravlja s ciljem da se smanji učestalost rizika. Čimbenici rizika koji dovode do nastanka kardiovaskularnih bolesti dijele se u dvije skupine.

Prvu skupinu čine čimbenici na koje ne možemo utjecati, a to su dob, spol i nasljeđe, dok na drugu skupinu možemo utjecati, odnosno na masnoće u krvi, povišen krvni tlak, prekomjernu tjelesnu težinu, lošu prehranu, psihosocijalni stres, sjedilački način života i pušenje. Dokazano je da pušenje izravno oštećuje stijenku krvne žile. Ne zna se uzrokuje li to nikotin ili kadmij kojeg ima u duhanskom dimu, no, time započinje proces ateroskleroze te stvaranja plakova u krvnim žilama.

Plakovi su nakupine masti, veziva i kalcija koji dovode do njihovog suženja i začepljenja. To suženje krvnih žila se manifestira u obliku krvožilnih bolesti, a u konačnici i smrti zbog moždanog ili srčanog udara. Ateroskleroza kod pušača uvjetovana je direktnim djelovanjem duhanskog dima na stijenku krvne žile te indirektno utjecajem na sastav masnoća u krvi - povisuju se trigliceridi i smanjuje razina dobrog kolesterola (HDL) koji je zaštitni čimbenik u procesu ateroskleroze. Pušenje povisuje razinu fibrina (faktora zgrušavanja krvi) koji se hvata za plakove i na taj način dodatno suzuje krvne žile. Povišenje krvnog tlaka uslijed pušenja je i sam čimbenik koji pospješuje ubrzanu aterosklerozu.

Prestankom pušenja znatno se smanjuju rizici nastanka bolesti srca i krvnih žila kao i malignih bolesti. Pušenje je čimbenik rizika na koji možemo utjecati, stoga učinite nešto za sebe i svoje zdravlje. Najbolje vrijeme za prestanak pušenja je bilo kada ste počeli pušiti, a drugo najbolje vrijeme za prestanak pušenja je upravo sada.U prvi plan ovog priloga stavili smo Vaše zdravlje koje je i najvažnije, a koliko uistinu trošite na pušenje godišnje, precizan odgovor znate Vi. Naše pitanje je:„U što možete taj isti novac uložiti pametnije, a da ne ugrožavate svoje zdravlje! Mogućnosti su razne, razmislite!“

Izvor: Zajedno za zdravlje, www.poliklinika-sunce.hr

19.10.2014.

KAKO SIGURNO PRIPREMITI VOZILO ZA ZIMU

KAKO SIGURNO PRIPREMITI VOZILO ZA ZIMU

Bez obzira koliko bio star Vaš omiljeni limeni ljubimac, ne zaboravite ga na vrijeme pripremiti za zimu. Nemojte i Vi biti jedan od onih koji misli kako će prava zima sa snijegom trajati samo nekoliko dana. Ovakvo razmišljanje definitivno je pogrešno i uvelike utječe na Vašu sigurnost. Čak ni financijski izdatak za dobre zimske gume ne može biti opravdanje za posljedice koje može izazvati jedna nesreća uslijed zimskih neprilika. Vlastiti nemar, nepažnja kao i beznačajan trošak za nove gume, antifriz ili sredstvo za odmagljivanje ne mogu i ne smiju u ovom slučaju biti opravdanja.

Zimske gume

Kvalitetne zimske gume predstavljaju jedan od najvažnijih čimbenika pripreme automobila za sigurnu zimu. Stoga ih na vrijeme nabavite te ljetne gume zamijenite zimskima, ne čekajući prvi snijeg. Podsjećamo da se zimske gume trebaju koristiti na temperaturama ispod +7 °C.

Brisači

Zimi se češće događa da se brisači oštete jer ih vozači upale prije no što očiste led s vjetrobrana, a što treba izbjegavati po svaku cijenu. Zato prvo skinite snijeg i led sa stakla, pa tek onda krenite. Možete vjetrobran namazati nekim od sredstava protiv zaleđivanja ili odbijanja vode, premda će pomoći i obično pokrivanje kartonom ili dekom. Svakako savjetujemo da metlice brisača zamijenite novima.

Stakla

Vidljivost je veoma važan faktor sigurnosti, tako da Vas neodgovarajuća tekućina za pranje stakla može dovesti u opasnost. Vrlo jednostavno je možete provjeriti - ulijte malu količinu u plastičnu čašu i stavite u zamrzivač. Ukoliko se zaledi to znači da neće dobro prati stakla pri niskim temperaturama ili će se zalediti u posudi i crijevima za tečnost, što može dovesti do njihovog pucanja. Stoga je obavezno promijenite.

Antifriz

Nemojte biti jedan od onih koji zbog nemara, zamjenu antifriza odlažu i po više od tri godine. Savjetujemo da prvo ispustite svu tekućinu iz rashladnog sustava i ulijete novu. Svakako provjerite koji se antifriz preporučuje za Vaš automobil, jer postoje posebne tekućine za aluminijske hladnjake. Nikada ne miješajte dvije vrste antifriza te ukoliko niste sigurni koji ste prvobitno utočili, radije obavite potpunu zamjenu.

Leđenje vrata i brava

Nema ništa gorega nego kada u ledeno zimsko jutro shvatite da ne možete otvoriti vrata vozila, jer vam ih je led „uhvatio“. Savjetujemo Vam da na vrijeme namažete gume oko vrata glicerinom ili nekom mašću te taj postupak ponovite nekoliko puta nakon pranja automobila. Kako biste sličnu situaciju izbjegli s bravicama rezervoara ili prtljažnika, svakako u njih ulijte WD-40.

Provjerite akumulator

Zbog niskih temperatura akumulatoru je potrebna posebna pažnja. Očistite kleme na kablovima i stupiće na akumulatoru. Savjetujemo da ih premažete mašću kako biste ih zaštitili od vlage te obavezno dolijte destiliranu vodu ukoliko je potrebno. Ako će Vam automobil biti tjednima parkiran, dobro je izvaditi akumulator i staviti ga na toplo. Zbog problema koje može uzrokovati akumulator, najbolje je u vozilu imati kleme.